fbpx

מאמר  1 – פורצלן

מה זה פורצלן?

הסינים היו הראשונים שייצרו כלי חרסינה, אשר נחשבו לכלי יוקרה מבוקשים ביותר אצל האצולה האירופאית. הם שמרו על המתכון ואופן ההכנה של החרסינה בסוד, עד שגם בגרמניה ובאנגליה למדו לייצר אותו, ועד היום הפורצלן האיכותי והיקר הוא סמל סטטוס. כלי פורצלן רבים מקשטים בתי עשירים ואף נקנים כפריטי אספנות או השקעה, וכלי פורצלן שווים במיוחד יכולים להגיע לשווי של עשרות אלפי שקלים.
שואלים את עצמכם מה זה פורצלן ובמה הוא שונה מחרסינה? בשורה התחתונה מדובר באותו החומר: פורצלן בלעז וחרסינה בעברית. המילה חרסינה היא שילוב של המילים חרס + סין, אבל אל תחשבו שהראש היהודי חשב על התחכום הזה לבד, גם באנגלית הפורצלן נקרא לעיתים צ'יינה (China).

פורצלן, או חרסינה, הוא חומר מגוון ויש לו כמה סוגים שנבדלים האחד מהשני במרכיבים ובטמפרטורה ששורפים את החומר. ככל שטמפרטורה גבוהה יותר, הפורצלן איכותי יותר: חזק, עמיד, דק ושקוף יותר. גם הוספה של מרכיבים נוספים כמו קוורץ, גיר ואפילו אבק עצמות משפיעה על הפורצלן.

תכונות:

חרסינה היא שבירה, אטומה לנוזלים, אינה סובלת משיתוך, עמידה לרוב הכימיקלים, רוב סוגי החרסינה לא מעבירים גם גזים.

חרסינה היא בעלת כושר בידוד חשמלי גבוה ומוליכות חשמלית נמוכה.

איך הוא מיוצר?

כדי לייצר חרסינה מערבבים יחד קאוליניט ופצלת השדה, שוחקים אותם לאבקה עדינה, ומוסיפים לה מים. מהתערובת שנוצרה מעצבים את הצורה הרצויה למוצר, מייבשים אותו ושורפים אותו בתנור בטמפרטורה גבוהה במיוחד – כ-1160 מעלות צלזיוס. לאחר השרפה בא שלב העיטורים, בסופו מושחים זיגוג על המוצר, דבר הנותן לו את הברק הסופי. בסיום תהליך הזיגוג שורפים את המוצר פעם שנייה..

 

השוואה מול קרמיקה

ההבדל העיקרי בין אריחי חרסינה (פורצלן) לקרמיקה הוא קצב המים שהם סופגים. אריחי פורצלן סופגים פחות מ-0.5% מהמים בעוד אריחי קרמיקה ואחרים שאינם פורצלן יספגו יותר.

זה תלוי בחומר המשמש לייצור אריחי פורצלן. החימר צפוף יותר ולכן פחות נקבובי. זה משפיע על איך האריחים מתנהגים, ולמה הם משמשים בצורה הטובה ביותר.

 

תכונה

קרמיקה

פורצלן

ייצור

עשוי מחימר אדום, חום או לבן.

רך יותר ופחות צפוף.

עשוי מחימר לבן, חול ופצלת השדה

נורה בטמפרטורה גבוהה יותר.

קשה יותר ודחוס יותר.

יתרונות

קל יותר לשימוש

זמין בעיצובים עדכניים ומורכבים יותר.

סופג פחות מים.

יותר עמיד.

חסרונות

יכול להיות מועד להיסדק במזג אוויר קר.

יותר שביר.

זמין רק בעיצובים בסיסיים או פשוטים מאוד.

הכי מתאים ל

קירות ורצפות.

פנים הבית.

קירות פנים מסחריים.

אזורי תנועה נמוכים

בְּתוֹך.

קומות.

השתמש על קירות בהתאם למשקל

נכסים מסחריים – בתי מלון, משרדים, חנויות.

אזורים עם רמות לחות גבוהות מאוד כגון חדרי רטובים.

אזורי תנועה גבוהים.

בחוץ.

מחיר

יותר זול

יותר יקר

קלות חיתוך

קל לחיתוך

קשה לחיתוך

שימוש פנים/חוץ

רק פנים

פנים וחוץ

 

פורצלן בתחום השיש:

 

היתרונות של פורצלן למטבח

היתרונות של שיש פורצלן באים לידי ביטוי במגוון היבטים שהופכים אותו לאחת הבחירות החכמות בכל מטבח.

חוזק משטח

גרניט פורצלן למטבח הוא אחד המשטחים החזקים ביותר שאתם יכולים לרכוש בעלויות הגינויות ובניגוד למשטחי אבן יקרים כמו אוניקס שנראים מיליון דולר אבל אתם לא יכולים להניח עליהם סיר של שקל, הפורצלן מאוד חזק – יתרון עצום כמשטח עבודה במטבח, הן מבחינת האפשרות לעבוד עליו בלי לפחד והן מבחינת היכולת לעצב את השיש למטבח באופן מיוחד, עם אזורים צפים ועוד שלל אפשרויות

 

עמיד בפני שריטות

יש דברים שלא ניתן לעשות בלי לגרום נזק לחלק ממשטחי העבודה הנפוצים במטבח. אחד מהם הוא חיתוך של מזון.

 

נוהגים לחתוך ירקות, עוף או בשר על גבי המשטח/שיש? במקרים מסוימים אם לא תנהגו במשנה זהירות ותשתמשו בקרש חיתוך, אתם תגרמו נזק בלתי הפיך למשטח.

 

בפורצלן למטבח זה פשוט לא יכול לקרות משום שמדובר בחומר חזק ועמיד שמאפשר לכם לחתוך כל מה שתרצו ישירות על גבי המשטח בלי לפחד משריטות או פגמים.

 

עמידות לחום

עמידות לחום היא עוד תכונה שהופכת את הגרניט פורצלן לחומר שימושי דווקא במטבח.

 

פעולות (שיש כאלה שיאמרו שהן בסיסיות) כמו הנחת תבנית או סיר חמים ישירות על גבי המשטח מבלי לפחד שיתרחש זעזוע תרמי שיוביל לסדק או לשחיקה אינן נחלת כל משטחי העבודה.

 

בעוד שמשטחים רבים, חלקם מאוד נפוצים, מחייבים אתכם להשתמש בתחתיות , הפורצלן אינו מתרגש מטמפרטורות גבוהות ואתם יכולים להניח עליו ישירות סיר רותח ואם אתם מבשלים בסגנון אקסטרים תוכלו אפיל ולהשתמש במבער להכנת קינוח מרשים ישירות על גבי הפורצלן.

 

פורצלן אינו סופח כתמים

אחת הבעיות הנפוצות במשטחי עבודה למטבח היא ספיחה של כתמים. שאריות מזון ותבלינים כמו פפריקה, כמון או שומן שמצטבר בנקבוביות של המשטח, גורמים לכתמים שלעתים מאוד קשה להסיר אותם אם בכלל.

 

מה עושים? או שנזהרים, או שמורחים סילר באופן תקופתי שאוטם את הנקבוביות הזעירות שמאפשרות את הצטברות הכתמים.

 

למי שרוכש פורצלן כל זה לא משנה מפני שמדובר בחומר בצפיפות גבוהה מאוד וכמעט נטול נקבוביות כך שכתמים זה לא משהו שצריך להדיר שינה מעינכם.

 

מעבר לעניין הוויזואלי, היעדר נקבוביות מספק יתרון קריטי לכל משטח למטבח. אנו מתכוונים להיגיינה ומאחר שהפורצלן לא מאפשר הצטברות של לכלוך, חיידקים ובקטריות ומכיוון שניתן לנקות אותו במחי יד – גם בחומרי ניקוי חזקים (אם כי אין בזה צורך), מדובר באחד המשטחים הכי נקיים, היגייניים וקלים לניקוי כך שלא משנה אם אתם מכינים אוכל למשפחה או מוטרדים מרמת הניקיון בזמן הכנת אוכל לפעוטות, עם פורצלן הבישול והעבודה במטבח הופכים להיות הרבה יותר קלים ובעיקר נקיים.

 

מתאים כשיש חוץ

חושבים לבנות מטבח חיצוני או פינת מנגל מושקעת? הפורצלן הוא אחת החלופות המומלצות לשיש חוץ הודות לעמידות וקלות האחזקה שלו.

 

כמו כן הפורצלן שומר על הגוון הטבעי שלו בכל תנאי מזג האוויר.